2021. május 24.
# Témák

Miért jók a progresszív webalkalmazások (PWA)?

2021. május 24.

Számtalanszor bíznak meg minket progresszív webalkalmazás fejlesztésével. Sőt, mi magunk is gyakran ajánljuk ezt a megoldást ügyfeleinknek. Nagyon sarkítva fogalmazhatnánk úgy is: igazi jolly jokernek tartjuk. Hogy mi is a PWA, és mi teszi széles körben alkalmazhatóvá? Erről lesz most szó.

Ha online felületet szeretnél létrehozni vállalkozásod számára, alapvetően három különböző platformban gondolkozhatsz: választhatsz natív alkalmazást (mobil app), mobilra optimalizált weboldalt vagy egyfajta köztes megoldásként dönthetsz a progresszív webalkalmazás mellett, amely nagyon leegyszerűsítve lényegében az előző kettő legelőnyösebb tulajdonságait egyesíti. De pontosan milyen lehetőségeket rejtenek magukban ezek a platformok, és hogyan sáfárkodhatsz jól velük?

Natív alkalmazás

A natív alkalmazás vagy más néven mobilapplikáció platformspecifikus eszköz, tehát egy adott operációs rendszerre fejlesztve érhető el, és az alkalmazásboltokból tölthető le közvetlenül a mobil eszközre. Kizárólag online funkciókkal rendelkezik, a hozzá tartozó frissítések szintén az alkalmazásbolton keresztül érhetőek el a felhasználók számára. Tekintve, hogy az alkalmazások rendkívül gyorsan fejlődnek, sajnos egyes esetekben épp ugyanilyen gyorsan is évülnek el, a felhasználó mobilkészülékén, tabletjén pedig kisebb-nagyobb tárhelyet foglalnak. Fejlesztése (általában Android, iOS és Windows verzió is készül belőlük) és az alkalmazásboltokon keresztül történő értékesítése egyaránt viszonylag magas költségvonzattal jár.

Ugyanakkor vitathatatlan előnye, hogy kivételes felhasználói élményt nyújt: értesítéseket küld, a felhasználó érdeklődésének megfelelő tartalmakat és hirdetéseket ajánl, azaz igyekszik folyamatosan felkelteni és ébren tartani a felhasználó figyelmét, aktivitását.

Mobilra optimalizált weboldal

Olyan weblap, amely mobilon vagy tableten keresztül megtekintve teljesítmény és funkciók tekintetében is közel ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, mintha asztali gépen keresztül böngésznénk. Keresőoptimalizálás szempontjából is ideális, hiszen az applikációk tartalmaival ellentétben az egyes webes tartalmak kereséskor megjelennek a találati listában. Hátránya, hogy megnyitásához internetkapcsolat szükséges, és egy apphoz képest kevésbé széleskörű felhasználói élményt nyújt.

 Progresszív webalkalmazás

Egyfajta köztes megoldás a natív alkalmazás és a mobilbarát weboldal között. Azaz olyan webalkalmazás, amely az applikációhoz hasonlóan vonzó és sokrétű felhasználói élményt, jól használható funkciókat biztosít a látogatók számára. Ugyanakkor nem szükséges a mobil eszközre telepíteni. Platformfüggetlen, tehát bármilyen operációs rendszeren futtatható, ráadásul könnyen és automatikusan frissülő tartalmakkal rendelkezik. A PWA a mobilappokhoz hasonlóan szintén létrehoz egy parancsikont az asztalon vagy egy ikont az okostelefon kezdőképernyőjén, és képes értesítések küldésére, miközben a mobiltelefon vagy a számítógép böngészőjében fut. Óriási előnye, hogy gyorsan betöltődik, egyes funkciói offline is elérhetőek. Esetükben nincs szükség alkalmazásboltok használatára, és minimális tárhelyigénybevétel mellett működnek. Fentiek miatt elkészítésük és fenntartásuk is jóval költséghatékonyabb, mint egy natív app esetében. Ráadásul megjelennek a Google találati listájában is, amely a kereskedelmi céllal készült weblapok esetében óriási fegyverténynek számít.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.