2021. október 12.
# Témák

Mobil applikáció: ütős kártya a biznisz fejlesztésében

2021. október 12.

Ma már az életünk minden területéhez rendelhető legalább egy mobil applikáció, ami egyszerűbbé, könnyebbé teszi a munkát, mindennapokat. Az már világos, hogy az appok népszerűsége nemhogy töretlen, de évről évre felfelé ível. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ez nem csupán egy trend, hanem a vállalatok sokat profitálhatnak belőle.

A mobil applikációk nem csupán az öncélú szórakozást szolgálják, ha jól bánnak velük, akkor üzleti sikerek érhetők el a segítségükkel. Nézzük, mire kell figyelni, hogy a várt eredmény ne maradjon el!

Milyen eredményeket hozhat egy mobil applikáció?

A mobil app összességében az eladások és a userek számának növekedéséhez járul hozzá. Persze ezt a végső célt több fronton is támogatja. Egyfelől növeli a beazonosított elkötelezett követők számát, vagyis hozzásegítik a céget ahhoz, hogy a célközönség tagjai közül kiszűrje azokat, akik valóban és komolyan érdeklődnek.

Mobil applikáció

Az hűséges és elkötelezett emberek megtalálása nagyobb százalékban sikerülhet, ha az appal minél több embert elérünk. Az applikációk erre is alkalmasak, hiszen a webalkalmazás áruházakban nagyon sokan böngészik a kínálatot, így növekszik annak esélye, hogy valakinek megtetszen és letöltse. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő marketinggel az egész világot tele lehet kürtölni az app hírével, de erről a későbbiekben még írunk.

Az applikáció tehát építi a brandet, növeli az elérést, miközben segít kiszűrni a komoly érdeklődőket. Mindezt úgy teszi, hogy akár bevételt is generál a tulajdonosok számára. Hoz a konyhára, hiszen az elkötelezett userek szívesebben költenek annál a cégnél, akinek már bizalmat szavaztak, emellett pedig az üzleti modelltől függően, akár a letöltésért, havi használatért, a pro verzióért fizetett ár is bevételként jelenik meg.

Hogy érhető el mindez?

Ahhoz, hogy a fentiek bekövetkezzenek és jól zakatoljon a sikervonat, érdemes néhány szempontra ügyelni már a tervezés, az alkalmazás fejlesztés alatt és az után is.

Illeszkedjen a stratégiába

Nagyon lényeges, hogy az applikáció a cég teljes stratégiájával harmonizáljon. Pontosan kell tudni, hogy mi az elvárt eredmény az applikációval szemben és ez a teljes működéhez és a célokhoz képest hol helyezkedik el.

A cégek általában több felületen is jelen vannak, így a userek különféle utakat járnak be, mire eljutnak a vásárlásig. Ezeknek nagyfokú összhangban kell működni, a vásárlót terelni egyik felületről a másikra, végig, egészen a célig. Ebben a folyamatban az appok szerepét világosan meg kell határozni.

A célcsoport igényeihez kell igazodnia

Akárcsak az arculat, a weboldal és minden más is, akkor jó, ha a célcsoport igényeihez igazodik. Az idősebb generáció számára például előfordulhat, hogy inkább egészen egyszerű appokat érdemes készíteni, amik inkább tájékoztatnak, míg a fiatalabbak sokkal szívesebben vásárolnak telefonnal, így erre érdemes fókuszálni. Minden attól függ, hogy mi az üzleti cél és kinek szól az app.

Egyedinek kell lennie

Ennek az elvárásának igen nehéz megfelelni, hiszen ma már annyira bőséges a kínálat, hogy nehéz újat mutatni. Érdemes azonban dolgozni rajta, hogy legalább egy kicsit valamit máshogy csináljunk, hiszen ez segíthet kitűnni a versenytársak közül. Egy egyedi alkalmazás fejlesztés esetén csupán a képzelet szab határt annak, hogy mit lehet, és mit nem.

A lényeges, hogy a design és a túlzott kreativitás soha ne menjen a minőség rovására! Ha ugyanis az app funkcionálisan használhatatlan, akkor semmi sem menti meg a bukástól.

Egyszerű, de nem túl egyszerű

Az appok szerkezete szintúgy hozzájárulhat a sikerhez. Ezt nehéz belőni, nem jó ugyanis, ha egy app túl egyszerű, különösen, ha a fiataloknak szól, ez ugyanis nem köti majd le őket. Ha viszont túlságosan bonyolult, akkor az okoz majd problémát, hogy nehéz benne navigálni. Ennek meghatározásában egyébként a user tesztek rengeteget tudnak segíteni! 

Marketing eszköz

Hiába sikerül tökéletesre egy app, ha nem tud róla közönség. Ahogy korábban írtuk, a megfelelő marketinggel igen széles tömegeket lehet elérni. Érdemes bevetni a széles eszköztárból a keresőoptimalizálást, a közösségi médiát, a hirdetéseket, de gondolkodhatunk bármilyen közösségi akcióban, játékban az app kapcsán. A lényeg, hogy gyűjtsük az érdeklődőket!

A mobil applikáció jelentősége abban ragadható meg, hogy interaktív jellegéből adódóan hozzásegíti a céget az aktív kapcsolattartáshoz, az elkötelezett közönség kialakításához. Bizonytalan vagy, hogy a te saját bizniszedben hogyan hajthat hasznot egy applikáció? Keresd kollégáinkat, akik készséggel adnak tanácsot az ügyfél igények felmérését követően!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.