2021. október 20.
# Témák

Mobil applikáció vagy weboldal? – Összehasonlítás 5 szempont alapján

2021. október 20.

Az informatikai világ legújabb trendje a progressive web app (PWA), ami átmenet a natív appok és a weboldalak között. A hatalmas népszerűségnek örvendő applikációtípus új lendületet hozhat az alkalmazások világába. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnia egy PWA-nak!

Mi a baj a mobil appokkal?

Az alkalmazások ugyan hatalmas népszerűségnek örvendenek, nincsenek azonban könnyű helyzetben azok, akik egy új appal szeretnének betörni a piacra. A kínálat óriási, ami egyben azt is jelenti, hogy a felhasználóknak szelektálni kell, hogy mit töltenek le és mit nem. Ez összességében arra sarkallhatja őket, hogy kevesebb mobil app letöltése mellett döntsenek.

Erre a problémára kínál megoldást a progressive web app amit nem kell letölteni, böngészőben használható, mégis kinézetre és a használat során olyan, mintha egy natív appal lenne dolgunk.

Miért megoldás a PWA?

Mobil applikáció vagy weboldal? Progressive Web App

A progresszív web alkalmazások jellegzetessége, hogy a natív appok és a weboldalak tulajdonságait vegyítik, azok között képeznek átmenetet. Ez praktikusan annyit jelent, hogy miközben a mobil appok legjobb tulajdonságait hordozzák magukban, HTML és CSS alapokra épülnek.

Lényegében tehát a PWA igencsak feltuningolt weblap, ami igyekszik kielégíteni azt az igényt, hogy a userek a honlapokat is minél nagyobb felhasználói élmény mellett böngészhessék. Mivel azt tartják, hogy az appok a user experience királyai, így értelemszerű, hogy a weboldalak is egyre inkább ebbe az irányba igyekeznek fejlődni.

Jellemzője, hogy nem platformfüggő, így, ha egy applikáció elkészül, akkor az bárhol és bármikor használható, nem kell leszűkíteni, hogy iOS vagy Android kerül a fókuszba. Ezzel jelentős költségeket lehet megtakarítani és növelhető az elért emberek köre. Nem beszélve arról, hogy egy progessive web app reszponzív, így minden képernyőn a legjobb arcát tudja mutatni.

Mit kell tudni egy PWA-nak?

A progressive web app jellegzetessége, hogy nem kell letölteni, ez azonban nem korlátozza a felhasználását. Annak köszönhetően, hogy a mobil rögzíthető az app, így valójában ugyanúgy viselkedik, mint egy natív változat, csak sokkal rugalmasabb.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az oldallátogatás gyakorisága és az oldal minősége alapjána akár már a böngésző, például a Chrome is felajánlhatja, hogy a user telepítse az alkalmazást, vagyis rögzítse azt. Ez a folyamat automatikussá válik, a PWA pedig egy appként fog megnyílni, vagyis nem tud majd elnavigálni belőle a kezelő, maximum dolga végeztével elhagyhatja az appot.

Ahhoz, hogy ezt a böngésző megtegye, néhány kitételnek érdemes megfelelni. Ezeket vesszük sorra!

Http a múlté

Progressive web app - a http már a múlté

A natív és a webes applikációk is push értesítések segítségével érik el a usereket. Ehhez elengedhetetlen, hogy a weboldal ne http, hanem https-ben fusson. Előbbi hátrányai közé sorolható például, hogy a notification-ök nem is alkalmazhatók, mivel a biztonsági kritériumokat szintjét nem éri el, míg a https biztonságos.

Progressive web app és a rugalmasság

A webes alkalmazásokat, köszönhetően annak, hogy nem kell letölteni, elég csupán egy link és a user el is jut a célhelyre. Ez azt is jelenti, hogy frissíteni sem kell, hiszen alapból letöltéskor a legfrissebb verziót kapja meg a felhasználó. Ez igen nagy előny, mivel így nem okoz csorbát és eltérést a felhasználói élményben, hogy a különböző verziók más-más dolgokat tudnak, eltérő fejlettségi szinten vannak.

A PWA hozzásegítheti a cégeket ahhoz, hogy még inkább a közönség igényeire szabják az alkalmazásokat. Mivel igen rugalmasak (és ugye nem kell letölteni őket), így a fejlesztők megtehetik, hogy újabb és újabb javításokat eszközöljenek a felhasználói visszajelzések alapján. Így a végtelenségig tudják tökéletesíteni az applikációt és képesek követni a változó igényeket.

A natív app telepítése sokszor azért marad el, mert a felhasználó telefonján már nincs elegendő hely, a törölgetés pedig problémás, kényelmetlenséget okoz. A PWA-kal ez a probléma nem fordulhat elő a fent említett okokból adódóan.

Bárhol, bármikor

Progressive Web App internet nélkül is

Az ilyen típusú appok például akár internet nélkül is képesek működni, vagyis a használatukhoz nem feltétel a stabil internetkapcsolat. Ez óriási távlatokat nyit! Annak ellenére, hogy az internet-lefedettséggel nem állunk rosszul, mégis adódhatnak helyzetek, amikor nem túl erős, kicsi a sávszélesség, nincs térerő stb. Ilyen helyzetekben a PWA képes működni és ugyanolyan színvonalon teljesíteni.

Azonnal vagy legalább 3 mp-en belül

A felhasználók könnyen beleszoknak a jóba. Vagyis, ha belekényelmesednek abba, hogy minden azonnal az orruk előtt van, akkor nem hajlandók várni egyetlen weblap betöltésére sem. Átlagosan 3 mp az, amit egy user hajlandó várni az elnavigálás előtt, ezt követően jelentősen visszaesik a kitartók száma. Az idő hatalmas érték, amit senki nem pazarol el szívesen. A PWA-k gyorsaságának köszönhetően elejét lehet venni a user-vesztésnek!

A PWA-k népszerűsége évről évre emelkedik, ami egyfelől az előnyei számlájára írható, vagyis például, hogy nem kötelezik a felhasználót az applikáció letöltésére, mindemellett pedig rugalmasak, minden igényt ki tudnak elégíteni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a progressive web alkalmazások fejlesztési költségei jóval alacsonyabbak, mint a natív appoké, ráadásul a karbantartási költségek tekintetében is kedvezőbb számokkal találkozhatunk. Ezek egy profitorientált vállalat esetében igen lényeges tényezők, melyek akár döntő jelentőségűek is lehetnek.

A Synerinsoftnál jelentős PWA tapasztalattal bírunk. Ügyfeleink számára olyan megoldásokat dolgozunk ki, ami az üzleti sikereik felé terelik őket. Törekszünk a legjobb ár-érték arányú appok kidolgozására, az egyedi fejlesztésre, melyek maximálisan igazodnak az igényekhez.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.