2021. szeptember 17.
# Témák

Progressive web app: az új favorit

2021. szeptember 17.

Az applikáció szó hallatán a legtöbb ember a natív appokra asszociál, vagyis arra a verzióra, amit egy bizonyos platformnak megfelelően le kell tölteni és telepíteni a használathoz. Ma már léteznek azonban más app típusok is, ilyen például a progressive web app, ami igen sok lehetőséget rejt magában és népszerűsége várhatóan a jövőben csak növekedni fog.

Mi az a progressive web app?

Mielőtt érvelnék amellett, hogy miért fognak ezek az applikáció típusok jelentős szerepet betölteni az életünkben, nézzük meg, hogy pontosan mit is értünk a fogalom alatt.

A progressive web applikáció, vagyis a PWA a weblap és az natív app között képez átmenetet. A weboldal, vagyis a HTML és a CSS technológiájából indul ki, de a mobil app jellegzetességeit hozza.

Miért áll fényes jövő a PWA előtt?

A PWA az applikációk világát fenekesen felforgatja. A natív appoknál ugyanis egyszerűbb és felhasználóbarátabb tulajdonságokkal bír. Persze nehéz általánosítani, hiszen minden igényhez más a legmegfelelőbb, mégis, a PWA sok szempontból beelőz a kanyarban. Vegyük sorra az előnyeit!

Egy fejlesztés, megannyi lehetőség

Előnye, hogy nem kell minden platformra lefejleszteni, elegendő csupán egyszer. Ez jelentős költségmegtakarítást jelent a dupla munkához képest, hiszen, ha valaki iOS és Android appot is szeretne, az bizony kétszerannyi idő és kiadás.

Frissítések, megoldva!

Az applikációknál a frissítések sokszor gondot okoznak, telepíteni kell őket, engedélykötelesek és még folytathatnánk a sort. A webes alkalmazások esetében azonban az összes frissítés automatikusan látható lesz az appban. Ezzel megelőzhetők és elkerülhetők a verziókülönbségekből fakadó aggályok.

Tesztek határtalan tárháza

Mivel könnyen és gyorsan változtatható a tartalom és a megjelenés, így lehetőség nyílik A/B tesztek készítésére is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy élőben lehet kipróbálni a lehetséges megoldásokat, azok eredményességéről pedig nem a marketing csapat dönt becslésekre hagyatkozva, hanem maguk a felhasználók. Így biztosítható, hogy olyan funkciók és elemek kerüljenek az appba, amik valóban életképesek.

Az app telepítése a múlté

A progressive web app tehát nem kötődik semmiféle store-hoz, és nem is kell letölteni. Egyszerűen, a böngészőn keresztül el lehet érni, ami sok felhasználó szemében igen nagy pozitívum.

Reszponzív

Progressive web app: reszponzív

A weblap esetén szokott gyakori probléma lenni, hogy a telefon kijelzőjének méreteihez a struktúra nem tud igazodni, ezért elcsúszik, csúnya lesz. Ez a PWA-k esetében nem fordulhat elő, mivel jól mutatnak mindenféle képernyőn.

Olyan, mint a natív app, csak jobb

A progressive web alkalmazások jellemzője, hogy felhasználói élmény szempontból igen hasonlítanak a „normál” appokhoz. Ugyanúgy lehet bennük navigálni, így nem kell eltérni a megszokott gyakorlatoktól, csak élvezni az előnyeit.

Kéznél van

Akár csak a natív appok, a PWA-k is ott figyelhetnek a telefon képernyőjén, még ha technikailag más módon is kerülnek oda. Ezeket az alkalmazásokat ugyanis nem kell letölteni, mégis rögzíthetők a mobiltelefon képernyőjén, hogy mindig kéznél legyenek.

Csak egy link kell

Mint fentebb írtuk, a web appokat nem az app store-ból lehet letölteni. De akkor hogyan? Egyszerűen a weboldalról vagy egy link segítségével. Első használatkor például egy linket kell megnyitnod, ugyanezzel a linkkel tudod továbbküldeni a barátaidnak, ismerőseidnek.

Aktív kapcsolatra termett

A progressive web app jellemzője, hogy segítségével aktív kapcsolatot lehet fenntartani a userekkel. Ennek egyik leghatásosabb eszköze, hogy képes push értesítéseket küldeni azoknak, akik már kapcsolatba léptek az appal. Ezáltal figyelmezteti a követőket az esetleges kedvezményekre, akciókra, eseményekre.

Bejelentkezés pár kattintással

Az appokba történő biztonságos bejelentkezés olykor túl komplikált, felhasználónevek és jelszavak tucatjait kell fejben tartani és a megfelelő időpontban előhívni. A PWA esetén azonban a bejelentkezés egyszerűen megoldható a Facebook vagy a Google felhasználói profilok segítségével.

Net nélkül is hasít

Progressive web app: net nélkül is hasít

Míg a legtöbb mobil alkalmazás csak internetkapcsolat mellett érhető el, addig a progressive web appot akkor is lehet használni, ha nincs kapcsolódva a világhálóhoz.

Mikor válaszd a PWA-t?

Felmerülhet a kérdés, jogosan, hogy akkor mégis milyen esetekben érdemes inkább ezt az app típust választani! Leginkább akkor, ha nem dolgozol akkora hatalmas büdzsével, célközönségedet pedig nem szeretnéd presszionálni, hogy még egy letölthető appal terhelje a telefonját.

Annak ellenére, hogy manapság a csapból is a progressive web app előnyei folynak, nem szabad elmenni amellett, hogy vannak hátrányai is. Nem minden tekintetben veri kenterbe a natív appokat. Gyorsaságban például biztosan nem, így ha ez alapelvárás, akkor érdemesebb a magasabb ár ellenére is a natív appot választani.

Léteznek úgynevezett hibrid appok is, amik a két típus előnyeit emelik ki és gyúrják össze. Ezek tehát valójában web appok, melyeket a különféle platformokhoz igazodó és azoktól függő rétegekkel ruháznak fel. Ezek fejlesztése a legtöbb esetben igen egyszerű, szakmailag azonban komplex tudást követelnek meg és grafikai tekintetben is könnyen korlátokkal találhatjuk szembe magunkat.

Összeségében tehát a PWA az applikációfejlesztés egy újfatja megközelítése, ami rengeteg előnnyel bír, és sok esetben bizonyul a legjobb választásnak. Érdekelnek a web appok? Kérj tájékoztatást a Synerinsofttól!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.