Rendszerintegráció – Hatékonyan működő egység

2021. szeptember 09.

Az informatikai rendszerek komplex, több összetevős struktúrák. Részekből épülnek fel, melyek összehangolt működése mozgásba hozza a fogaskerekeket. Egy alaposan megtervezett és összeállított IT infrastruktúra képes jelentősen hozzájárulni a cég hatékonyságának növeléséhez, ebből adódóan a rendszerintegráció kérdését nem szabad lebecsülni. Összegyűjtöttük, mit kell tudni róla!

Manapság egyre több vállalat ismeri fel a jól működő informatikai rendszerekben rejlő lehetőségeket, azt, hogy aki nem fejleszt, az lemarad és végül csak a pálya széléről figyelheti a befutókat.

A modern IT rendszerek iránti igény az integráció területén is megmutatkozik. A szoftverintegrációs megoldások értéke felbecsülhetetlen, amit alátámaszt, hogy az előrejelzések szerint a globális rendszerintegrációs piac 2025-re elérheti az 530 milliárd dollárt is. Ennek oka, hogy az IT infrastruktúrák az életünk minden területét áthatják, gondoljunk csak a távközlésre, a logisztikai tevékenységekre vagy éppen a banki ügyintézésre. Ezek mind egy-egy informatikai rendszerre épülnek, melyek összekapcsolódva tudnak hatékonyan működni.

Mi az a rendszerintegráció?

A rendszerintegráció a különféle IT rendszerek összekapcsolását jelenti, mely kiterjed mind a hardverekre, mind pedig a szoftverekre, és lehetővé teszi a funkcionális együttműködést. Segítségével biztonságos környezet alakítható ki, gördülékennyé tehetők a munkafolyamatok, a kommunikáció. A megfelelően felépített rendszerek működése hatékony, amik segítik a mindennapi ügymeneteket a kollégákat és az ügyfeleket.

Rendszerintegráció

A rendszerintegráció tevékenység egy gyűjtőfogalom, ami az igények alapján más és más tevékenységeket ölel fel. Kiterjedhet a fizikai hálózatok tervezésére, kivitelezésére, a szoftverek telepítésére, üzemeltetésére, kommunikációs megoldások kiépítésére, backup rendszerek kidolgozására, a virtualizációra, a jogosultsági szisztéma kidolgozására, a szoftver alkalmazások bevezetésére, a felhő alapú technológia kiépítésére, felügyeleti és biztonsági struktúra felállítására.

Milyen előnyei vannak?

A rendszerintegráció számos előnnyel bír. Ezek egyike az információátadás hatékonyságának növelése, ami elősegíti az üzleti folyamatok fejlődését. A jobb kommunikációval párban jár a hozzáférés lehetőségének növelése, ami pozitívan hathat a munka tempójára.

Az integráció révén egy átlátható rendszer jön létre, aminek segítségével követhetők a teljesítmények, az eredmények, predikciók tehetők, ezek pedig összességében ahhoz járulnak hozzá, hogy a vezetőség sokkal megalapozottabb döntéseket hozzon.

Rendszerintegrációs megoldások

Az integrációs megoldásoknak alapvetően három típusa valósulhat meg:

  • vertikális
  • horizontális
  • csillag integráció

Nézzük, mit kell tudni ezekről!

A vertikális integráció során a független alrendszerek összekapcsolására kerül sor, amik aztán funkcionálisan alkotnak egységet. Segítségével a kommunikáció egyszerűsíthető, a versenyképesség pedig növelhető.

A horizontális integráció esetén a különböző alrendszerek közötti kommunikációért egy speciális alrendszer felel. Segítségével az integráció költségei jelentősen csökkenthetők, miközben nagyfokú rugalmasság érhető el.

A csillag integráció pedig olyan rendszerintegrációs folyamat, amelyben minden rendszer kapcsolódik a többi alrendszerhez. Jellemzője, hogy az integráláshoz szükséges idő és a költségek jelentősen növekedhetnek, amennyiben további alrendszerek kerülnek bevonásra.

Az integrációs módszerek táborát erősíti a közös adatformátum is. Ennek lényege, hogy segítségével az adatok átfordítása gördülékennyé tehető, és automatizált megoldások támogathatják az integrálást.

Integráció lépésről lépésre

Rendszerintegráció lépései

Az integrációs folyamat több fázisra osztható, melyeken lépésről lépésre végig haladva létrejöhet egy jól működő, tökéletesen illeszkedő rendszer.

  1. A folyamat az igények felmérésével kezdődik, vagyis azzal, hogy az ügyfél részletesen kifejti, milyen problémát észlel és mit szeretne elérni.
  2. Második lépésként egy szakértő csapat felméri a cég helyzetét, auditot készít a status quo-ról.
  3. A felmérést követően a szakértői csapat és a cég vezetői döntést hoznak a fejlesztési irányokról a tanácsadói konzultációk és javaslatok alapján.
  4. A fő csapásirányok meghatározását egy részletes terv kidolgozása követi.
  5. A megvalósítás szakaszában jönnek létre az IT rendszerek.
  6. A kész rendszerekbe a régi adatokat migráció útján töltik át.
  7. A rendszer összeálltát követően a tesztelés van még hátra, hosszú távon pedig az üzemeltetés feladata.

Migráció, az integráció lelke

Új rendszerek, alrendszerek bevezetése esetén az adatmigrálás kiemelt szerephez jut, ennek segítségével „kerülnek át” az adatok a régi rendszerből az újba. Egyszerű rendszerek esetén a migrálás manuálisan is elvégezhető, több ezer, tízezer tétel esetén azonban az automatizáció a leghatékonyabb megoldás.

A migráció első lépéseként az új rendszerbe bekerülő adatokat kell meghatározni, ezt követően megtörténik a régi és az új rendszerben megjelenő adatformátumok közös nevezőre hozása, az adatok tisztítása, végül pedig azok áttöltése az új rendszerbe.

Egy informatikai szolgáltatás és rendszer hatékony működéséhez a migrálás folyamatának zavartalanul kell történnie, hogy az új rendszer a teljes egész részeként jól tudjon működni.

Mikor szükséges a rendszerintegráció?

A rendszerintegrációs szolgáltatás igen széleskörű. Akkor érdemes ebben gondolkodni, ha eltérő informatikai rendszerelemeket kell harmonizálni, esetleg különálló rendszereket kell összekötni.

Még a legjobban működő cégeknél is előfordulnak olyan helyzetek, amikor szükség van a frissítésre, egyes elemek cseréjére, modernizálására, a hatékonyság növelésére, a funkciók bővítésére. Ezekben az esetekben a rendszerintegráció az egyetlen előre lépési mód, hiába működnek ugyanis jól az alrendszerek külön-külön, ha nincsenek összekötve, nem segítik és támogatják egymást.

A Synerinsoft a rendszerépítés mestere. Tapasztalt kollégáink a felméréstől kezdve a tervezésen, kivitelezésen és üzemeltetésen keresztül kísérik az ügyfeleket, akik testreszabott megoldásokkal gazdagodhatnak. A XXI. század az innováció korszaka. Merj álmodni, merj fejleszteni, így viheted sikerre cégedet.

Lépj kapcsolatba kollégáinkkal!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.