2021. december 16.

Webshop fejlesztés: minden az alapos előkészítésen múlik

2021. december 16.

Egy webshop fejlesztés és egy hozzá tartozó mobil app fejlesztés komoly vállalás, komoly anyagi befektetést és rengeteg munkaórát követel. Ha azonban a webáruház fejlesztés és a mobil alkalmazás profi lesz mind felépítésében, mind technikailag, mind pedig tartalmilag, akkor az egyenes út lehet a sikerig. Van azonban néhány dolog, amit már a fejlesztő cég megbízása előtt érdemes átgondolni.

Egyedi fejlesztés esetén az első és legfontosabb tényező a megfelelő fejlesztő cég megtalálása. Ennek első lépcsője, hogy a megbízó ajánlás, Google keresés alapján rátalál olyan IT cégekre, akik első pillantásra szimpatikusnak tűnnek, rendelkeznek referenciákkal, szolgáltatásaik nagyjából fedik azt a területet, amit a webshop fejlesztés vagy éppen az app fejlesztés megkövetel. Ez a keresés egyszerűbb fázisa, ezután következik a leszűkített körből a legmegfelelőbb kiválasztása.

Ezen a ponton két fontos segítségre lehet támaszkodni, ez az igényfelmérés és az előspecifikáció, melyek ugyan plusz költséget jelentenek, egyiken sem érdemes azonban spórolni, mivel a teljes folyamatot nézve rengeteg felesleges kört lehet így elkerülni.

Webshop fejlesztés

Az igényfelmérés

A tervezés az igényfelméréssel veszi kezdetét. A potenciális fejlesztő cég többkörös tanácsadás keretein belül méri fel, hogy mire is van szüksége a megbízónak. Mik az elvárásai a webshoppal és az appal kapcsolatban, mire szeretné őket használni.

Az igényfelmérés célja, hogy mind a megbízó, mind pedig a fejlesztő cég tisztán lássa, hogy mekkora a feladat, ami előttük áll, ennek milyen üzleti haszna van a megbízó szempontjából, és a megvalósításhoz milyen technológiai háttér és mekkora munkaerő-kapacitás szükséges.

Előspecifikáció

Az igényfelmérés eredményeképpen készül el egy előspecifikáció, ami nem olyan részletekbe menő, mint majd a végleges lesz, de remek kiindulópontként szolgálhat.

Talán furcsának tűnhet, hogy már az ajánlatkérési szakaszban megtörténik az előspecifikáció elkészítése, nincs azonban ebben semmi ördögtől való. Ennek birtokában ugyanis a fejlesztő cég képes lesz pontos árajánlatot adni, hiszen részletesen ismeri az igényeket, azt, hogy mit kell tudnia a rendszernek, milyen funkciókat kell beépíteni és milyen UX-szel kell tervezni.

Ez egyébként nemcsak a költségbecslésben lesz segítség, hanem a szükséges fejlesztési idő meghatározásában is. Mindezeken felül, nem utolsó sorban, a megbízó alaposan megismerheti és kiismerheti a fejlesztő cég munkamódszerét, azt, hogy hogyan és milyen minőségben dolgoznak. Ez óriási mentőöv lehet, hiszen amennyiben a folyamat és az eredmény nem a vártak szerint alakul, akkor egyszerűen egy másik céget kell választani a fejlesztési projektre. Ha viszont megvan a kémia és minden gördülékenyen megy, akkor az előkészítéssel a felek lerakták a közös munka alapköveit, melyekre a későbbiekben építkezni lehet.

Az igényfelmérést és az előspecifikációt mindenképp érdemes elvégezni, ha bizonytalan vagy a fejlesztési irányokban, a rendelkezésre álló eszközökben, de akkor is, ha csak azt szeretnéd tudni, hogy az elképzelések milyen büdzséből valósíthatók meg, illetve megfordítva, a rendelkezésre álló összegből mit és milyen ütemben lehet kihozni.

A webshop fejlesztés és az alkalmazás fejlesztés is egy cég életében általában jelentős kiadás. Minél összetettebb, minél több funkcióval kell rendelkezniük a platformoknak, annál nagyobb összegek forognak kockán. Menj biztosra, és bízd profi csapatra a fejlesztési projekteket!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.