2022. január 27.

Webshop karbantartás: hogy a befektetés ne legyen ablakon kidobott pénz

2022. január 27.

Mint az összes informatikai rendszerre, a webshopokra is igaz, hogy nem elég csupán megtervezni és létrehozni, ahhoz, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket a későbbiekben is, a webáruház karbantartás nélkülözhetetlen. A környezet, a háttér, az fogyasztói igények ugyanis megállás nélkül változnak, így aki szeretne lépést tartani, annak muszáj időt és energiát fordítani a finomhangolásra, a javításokra. Mit is jelent valójában a webáruház karbantartás? És miért nem érdemes elsiklani fölötte? Jöjjenek a részletek!
 
Van abban valami visszás, hogy rengeteg vállalkozás az innováció, a fejlődés és az igényesség jegyében hatalmas összegeket fordít arra, hogy létrehozzon egy informatikai háttérrendszert, egy weboldalt vagy éppen egy webshopot. A webáruház elkészül, a vásárlók jönnek és jönnek. Így telnek el hetek és hónapok. Mindeközben a webshop karbantartás szóba sem kerül, maximum utólag, amikor történik valami baj, és megállapítják, hogy „hát igen, a webáruház karbantartás ezt megelőzte volna”.
 
Kiadott tehát a cég egy nagyobb összeget fejlesztésre, amit aztán később, amikor már tűzoltásra van szükség újból és újból ki kell adnia. Nem lenne célszerűbb inkább a webshop karbantartásra áldozni?

Webshop karbantartás = support + üzemeltetés

A webáruház karbantartását alapvetően végezhetik cégen belüli szakemberek, erre azonban nagyon sok szervezetnél nincs kapacitás. Ebből adódóan célszerű lehet egy külsős csapatot megbízni, akik előre meghatározott menetrend szerint végzik el a szükséges munkálatokat. De mit is valójában?
 
A webáruház karbantartás egy szolgáltatás, ami igen sokrétű is lehet a megegyezés függvényében. Jellemzően két fő terület köré csoportosulnak a teendők: vannak a support feladatai, illetve maga az üzemeltetés. Előbbi körbe tartozik, hogy a fejlesztők a megbeszéltek szerint rendelkezésre állnak, hogy a felmerülő hibákat elhárítják, a fogyasztói igények alapján új fejlesztéseket hajtanak végre és a szoftverek frissítésére is gondot fordítanak. Az üzemeltetés tevékenysége pedig leginkább a rendszergazdai feladatokat fedi le, úgy mint a hardverek és szoftverek kezelése, biztonsági mentések készítése, szükség esetén pedig a helyreállítás.
 
Akiket a fentiek nem győztek volna meg a webáruház karbantartás fontosságáról, azok számára álljon itt néhány konkrét érv a folyamatos karbantartás mellett!

Biztonságot ad

Ha van egy profi csapat, aki probléma esetén rendelkezésre áll, az biztonságot nyújt a cég számára, hiszen egy esetleges krízishelyzet esetén is lehet kikre támaszkodni. Nem kell attól tartani, hogy egyik reggelre összeomlik a webáruház egy rosszindulatú támadás miatt, hiszen a folyamatos karbantartás mellett ennek esélye meglehetősen lecsökken, ha pedig valamilyen okból kifolyólag mégis hiba csúszna a rendszerbe, akkor azt az IT szakemberek hamar orvosolják.

Mindig valami új

A folyamatos csiszolgatások, finomhangolások magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét. A userek visszajelzései és az adatok alapján kiderülhetnek a gyenge pontok, amelyek javításával egyszerűen élvezetesebbé tehető a vásárlás. Ebben az értelemben tehát a rendszeres karbantartás egyenlő a rendszer fejlesztésével, ami nyomán egyre csak épül és szépül a webáruház.

Naprakész és biztonságos

Nemcsak üzleti szempontból van jelentősége az hibák javításának, a karbantartásnak, van ennek egy technikai háttere is. A környezet ugyanis folyamatosan változik, amit a zavartalan és biztonságos működés érdekében követni kell. Például ha a bankkártyás fizetési rendszer új verziója jelenik meg, akkor azt a webshopba is integrálni kell. És ez csak egy, a sok-sok tényező mellett.

Megtervezhető kiadások

A folyamatos karbantartásnak köszönhetően egy tiszta képünk lesz a webáruházról, annak állapotáról. A hiányosságok, a fejlesztésre váró területek világosak lesznek, nincs más hátra, mint a lehetőségekhez mérten beütemezni a feladatokat. Ez praktikusan annyit jelent, hogy előre lehet tervezni a komolyabb kiadásokkal is.
 
Az online értékesítés alapbástyái a webshopok. Egy jól összeállított, hatékonyan működő webáruház jelentősen hozzájárul az eladásokhoz, ilyen formán pedig a sikerhez. A Synerinsoft mind a fejlesztés, mind pedig az üzemeltetés területén jó partner! Vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.