Egyedi szoftverfejlesztés – A ránk szabott siker

2021. június 30.

Az emberek szeretik az egyedi termékeket, az olyan megoldásokat, melyek pontosan illeszkednek a problémájukhoz, helyzetükhöz. Nincs ez másként a szoftverfejlesztés területén sem. Az egyedi megoldások olyanok, mint egy méretre szabott ruha: minden ponton illeszkednek úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Vegyük sorra, miért jó döntés az egyedi szoftverfejlesztés!

Mit jelent az egyedi szoftverfejlesztés?

Az egyedi szoftverfejlesztés lényege, hogy a tervezett program pontosan megfelel a vállalat által megfogalmazott igényeknek. Olyan testre szabott megoldások ezek, melyek felépítés tekintetében ugyanolyanok, mint bármelyik másik szoftver, azt leszámítva, hogy kialakításuk, funkcióik egy adott helyzethez illeszkednek. Egyediségükből adódóan jellemzően egyetlen cég problémájára válaszolnak, átruházásuk pedig minden esetben módosításokkal jár.

Egyedi szoftverfejlesztés - Amazon

Az egyedi szoftverfejlesztés a kreativitás tárháza. Nincs bevett megoldás, nincs kipróbált recept, hiszen minden attól függ, hogy milyen cégről van szó, mi a probléma. A szoftverfejlesztés e típusa minden iparágban alkalmazható, gondoljunk csak a nagy sikertörténetekre, mint az Airbnb vagy éppen az Amazon, melyek mind egyedi szoftvereikkel, újító alkalmazások bevezetésével hódították meg a világot. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az egyediség nemcsak a nagy cégek kiváltsága, a kisebb cégek számára is elérhető megoldás.

Egyedi vagy dobozos

Az egyedi szoftverek egy adott cég működéséhez igazodnak, így segítik a hatékonyságot, a fogyasztókkal való kapcsolattartást és a bevételek növelését. A dobozos megoldások már készek, csak adaptálni kell őket. Ezek általános perspektívából készültek el azért, hogy minél több mindenki számára nyújtsanak egy „átlagos” megoldást. Valamilyen mértékben ezeket is testre lehet szabni, ez azonban messze elmarad az egyedi változatok rugalmasságától.

Ha ez így van, akkor miért nem fejleszt mindenki egyedi szoftvereket? A válasz egyszerű: az ára miatt. A dobozos megoldások kezdeti költségei jóval elmaradnak az egyediekétől, az azonban koránt sem biztos, hogy hosszú távon is összességében drágábbra jön ki az utóbbi.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a dobozos megoldásokat valaki szolgáltatja, ahogy a hozzá tartozó frissítéseket is. Ez azzal jár, hogy gyakran várni kell a gyorsabb, hatékonyabb verziók megjelenésére, ami az egyedi fejlesztéseknél nem áll fenn.

Érvek az egyedi szoftverfejlesztés mellett

Érvek az egyedi szoftverfejlesztés mellett

Pontos megoldást nyújt

Nem meglepő módon a legfontosabb előnye, hogy pontosan arra a problémára ad választ, amire kell. Az egyedi fejlesztések teret nyitnak a növekedés, és így a siker felé is.

Skálázható

Ez a fajta szoftverfejlesztés nagyfokú rugalmasságot hordoz magában, ami különösen jól jön abban az esetben, ha a cég növekedni kezd. Érdemes már a kezdetektől olyan megoldást választani, ami közösen tud fejlődni, növekedni a céggel együtt.

Könnyűvé teszi az integrálást

A fejlesztéseket nem elég elvégezni, azokat integrálni is kell a már meglévő, működő rendszerbe. Ez az egyedi fejlesztés esetén sokkal egyszerűbb, a dobozos megoldások alkalmazásával ugyanis gyakran hibák, összeegyeztethetetlenségek jelentkezhetnek.

Költséghatékony

Bár az egyedi fejlesztések a kezdetekkor nagyobb költséggel járnak, összességében korántsem biztos, hogy drágábbak, mint a dobozos szoftverek. Utóbbinak ugyanis jellemzően havi/éves díja van, míg előbbi egyszeri kiadás.

Adott körülményekre épít

A licences szoftverek esetén gyakran előfordul, hogy a szoftvernek nagyobb a hardverigénye, mint ami rendelkezésre áll. Ez plusz kiadásokat von magával. Ha viszont a fejlesztés egyedi, akkor a szoftver tervezése is a rendszer adottságainak figyelembevételével történik meg.

A folytatás garantált

A dobozos szoftverek esetén számolni kell azzal a rizikóval, hogy a fejlesztő cég egyszer csak kivonul a piacról, megszünteti a terméket vagy éppen csődbe megy. Ebben az esetben a szoftverhasználó komoly gondba kerül, hiszen kezdheti a szoftveres környezet, a folyamatok felépítését elölről, egy újabb szoftverrel. Ez a probléma az egyedi fejlesztések esetében nem áll fenn.

Megszerezhető a versenyelőny

Az egyedi megoldások mindig különlegesek, jó eséllyel felkeltik majd a célcsoport figyelmét, különösen, ha a kidolgozása igényes, a design pedig megnyerő. Ezzel a versenytársakat maguk mögé utasíthatják a cégek, mivel olyat kínálnak, amit senki más a piacon. E tekintetben különösen fontos azonban, hogy a legjobb referenciák birtokában lévő és legtehetségesebb fejlesztőcsapatot találd meg.

Biztonságosak

A webes szoftverekkel, appokkal kapcsolatban a biztonság kérdése kiemelten fontos. A kész megoldásokra építő szoftverek sokszor előbb esnek hackertámadás áldozatául. Az egyedi fejlesztési megoldások jellemzően biztonságosabbak, mivel nem olyan ismertek, mint a dobozos megoldások.

Az egyedi szoftverfejlesztés egy igazán izgalmas és kihívásokkal teli terület. Összességében több előnnyel bír, mint hátránnyal. Így, ha van rá anyagi erőforrás, akkor mindenképp érdemes inkább az egyedi megoldások mellett dönteni.

A SynerinSoftnál úgy gondoljuk, hogy minden megrendelő megérdemli a legfrissebb technológiai megoldásokat, hogy megfelelő háttérrel a maximumot tudja kihozni üzleti szempontból a cégből, miközben a munkatársak hatékony munkavégzését is elősegíti. Ez azonban nagyon gyakran kizárólag az egyedi megoldások fejlesztése révén biztosítható.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.