2021. december 30.

Webfejlesztés trend 2022 – Mit hoz az új esztendő?

2021. december 30.

Az új év kezdete minden webfejlesztő szakembert izgalommal tölt el. Nekivágunk a következő 12 hónapnak, ami telis-tele lesz kihívásokkal, megoldandó problémákkal és remélhetőleg szakmai sikerekkel is. Ilyenkor, az év elején sorra vesszük, hogy mi várható, milyen webfejlesztés trend 2022 leginkább meghatározója, mely irányzatok jelenhetnek meg újonnan és mik azok, amik előtérbe kerülhetnek. Nézzük, mi vár ránk 2022-ben!

A TOP 3 webfejlesztés trend 2022 során

Progressive Web App

A PWA egy webalkalmazás, ami képes a natív appokkal közel egyenértékű felhasználói élményt nyújtani. Rengeteg előnye van a natív alkalmazásokkal szemben, ilyen például a reszponzív , mobilbarát kialakítás, a hálózatfüggetlenség, az offline üzemelés és a biztonság is.

A PWA a gyakorlatban úgy fest, hogy a felhasználó ha egy megfelelő oldalra téved, akkor a PWA felajánlja, hogy az adott weblapot telepíti a telefon képernyőjére, így mint egy könyvjelző, bármikor odanavigál minket az oldalhoz. A Service Workereknek köszönhetően a PWA bizonyos funkciói offline állapotban is működnek, ami hatalmas segítség lehet, ha olyan helyen vagyunk ahol gyenge az internetkapcsolat. Végül, de nem utolsó sorban, a PWA használata ugyanazt az élményt adja, mint a natív app, köszönhetően annak, hogy a böngésző fej- és láblécei nem láthatók.

A progressive web appokat tehát nem kell semmiféle alkalmazásáruházból letölteni, nem kell bajlódni az Android és iOS verziók elkészítésével, ráadásul SEO szempontból is hatékonyabb elérést biztosítanak.

Mesterséges intelligencia, AI

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) a technológia számos területén megvetette a lábát, sőt a webfejlesztés viszonylatában sem újkeletű, gondoljunk csak a chatbotokra vagy éppen a felhasználói élmény perszonalizációjára. A mesterséges intelligencia segítségével elképesztő fejlődést érhet el egy cég és előnyt szerezhet a konkurenciával szemben.

Az AI remekül hasznosítható a chatbotokban. Annak ellenére, hogy a nagy chabotláz, úgy tűnik lecsengett jó pár éve, a megszűnésüktől azonban nem kell tartani, mivel az költséges ügyfélszolgálatok remek alternatíváját jelentik. Ráadásul, ahogy a technológia fejlődik, egyre profibb megoldások látnak napvilágot, olyannyira, hogy a mesterséges intelligenciának és a gép tanulásnak köszönhetően valóban nehéz lesz megmondani, hogy egy emberrel vagy egy robottal beszélgetünk.

Hangalapú keresés

A hangalapú keresés népszerűsége évről évre növekszik, ez a trend feltehetően 2022-ben sem fog megszűnni, sőt! Ennek oka, hogy egyre több olyan eszköz elérhető, amelyek alkalmasak a hangalapú vezérlés integrálására.

A másik kulcstényező a hatékonyság. Itt ugyanis nemcsak arról van szó, hogy a telefon „megérti”, hogy mint mondd az ember. Tudnia kell kezelni a szinonimakat, a szlenget, arról nem is beszélve, hogy megfelelő eredményt is kell hoznia a hang alapú keresésnek. Mindezt gyorsan és felhasználóbarát módon.

Mire számíthatunk még?

AMP, gyorsított mobil oldalak

Az AMP olyan weboldalváltozatok, amelyek lehetővé teszik a betöltési idő csökkentését, ezáltal a visszafordulási arány javulását. Habár ma már az első varázsa elmúlt, mégis olyan extra megoldás a webfejlesztő eszköztárában, ami egyfajta plusz lehet a versenytársakkal szemben.

Adatbiztonság

A biztonság 2022-ben is roppant fontos szerepet tölt be, a kibertámadások, zsarolóvírusok feltehetően jövőre is fenyegetik majd a cégeket és magánszemélyeket. A biztonság kérdése két tényezőn múlik, az egyik a támadó fél kifinomultsága, a másik pedig az IT rendszerek állapota. Utóbbi esetben sok cégnek lesz szüksége fejlesztésre.

WebAssembly

A WebAssembly segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a kódokat különböző nyelvekről portoljuk egy webböngészőben futó virtuális gépre. Ez a fajta rugalmasság 2022-ben erős fegyver lehet, segítségével időt és pénzt lehet megtakarítani.

Internet Of Behavior (IoB)

A szoftverfejlesztés területén várható, hogy a személyre szabás mind inkább előtérbe kerül. Az IoT kiterjesztéseként az IoB a különféle okos eszközök adatait gyűjti, elemzi, és következtetések von le az emberi viselkedéssel kapcsolatban. A Gartner előrejelzése szerint 2023-ra az IoB segítségével már a világ lakosainak 40%-át lehet majd ilyen módon elemezni. Mindebből pedig a felhasználói élmény profitálhat a legtöbbet.

Folytonosság

Az azonnaliság korában nemcsak az üzeneteket szeretnénk egyszerre megkapni, nemcsak a betölteni kívánt oldalt szeretnénk azonnal elérni. Ez a szemlélet a frissítésekre is igaz. Nem elég egy szoftvert megalkotni, azzal folyamatosan törődni kell, gondoskodni annak fejlesztéséről.

A 2022-es év igen izgalmas lesz az informatika világában. Rengeteg újdonság vár ránk, és több, már felfutóban lévő trend kiteljesülésére lehet számítani.

 

 

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.