.NET keretrendszer:
fejlesztés gyorsan, szakértelemmel

A Microsoft által létrehozott fejlesztői platformot is úgy ismerjük, mint a tenyerünket.

.NET:
segítség a fejlesztőknek

A .NET keretrendszerrel már mindenki találkozott, aki figyel arra, hogy mit telepít a Windows alapú operációs rendszerére. Ami az egyszerű felhasználónak egy komponens csupán, az a fejlesztőknek áldás: a .NET használatával ugyanis gyorsabban megoldható a kódolás, miközben optimalizálni lehet a programozás folyamatát.

.NET:
a lényeg dióhéjban

Tegyük fel, hogy ön fejlesztő. Megbízzák egy új program létrehozásával. Ekkor nulláról el kell kezdeni a programozást, igaz? Szerencsére nem – itt a .NET, hogy bizonyos feladatokat levegyen a válláról, és spórolni lehessen az idővel és emberi erőforrással a fejlesztés során.

.NET kicsit
bővebben

A .NET ugyanis (néha .NET keretrendszer, néha .NET Framework néven is ismerik) olyan, mint egy szabadon használható könyvtár, csak épp papírkönyvek helyett kódsorokkal van tele. A programozónak ezzel megvan az a lehetősége, hogy a .NET bizonyos kódjait meghívja fejlesztéskor, és így ezeket nem kell saját magának megírnia. A kényelem mellett a .NET lehetővé teszi, hogy a különböző programnyelveken megírt kódok egymással együttműködhessenek. A fejlesztői rendszerben a programok tulajdonképpen nem hardveren, hanem virtuális szoftverkörnyezetben futnak.
A .NET egységes megközelítést tesz lehetővé Windows- vagy webfejlesztések számára.

.NET keretrendszer
felépítése

A Microsoft által kialakított fejlesztői platform úgynevezett futásidejű platformot biztosít különféle alkalmazásokhoz. Alapvetően két részből áll:

Common Language Runtime (CLR) – ez egy közös nyelvi futtatókörnyezet, vagyis az a motor, amely az éppen futó alkalmazásokat hajtja végre. Idetartoznak még az olyan szolgáltatások is, mint például a biztonság, a programkivételek vagy a memória és a processzor szálainak kezelése.

.NET keretrendszer Osztálykönyvtár – a fejlesztők ezt hívhatják meg a saját alkalmazásaikból. Az Osztálykönyvtár egyébként újrafelhasználható, tesztelt kódtárat jelent.

Felhasználói szinten a működés során az történik, hogy amikor a felhasználó egy alkalmazás futtatására ad ki parancsot, azt a .NET Framework gépi kódba fordítja át.

A .NET
előnyei

Memóriakezelés. A programozóknak nem kell lefoglalniuk a memóriát, sem annak felszabadításával törődniük, mert a CLR mindezeket biztosítja.

Széles Osztálykönyvtár. Ahogy már szó volt erről, a gyakran alacsony szintű programozási műveletek kezeléséhez nem kell nagy mennyiségű kódot megírni.

Nyelvi együttműködés. Az egyik programnyelven írt rutinok más nyelvek számára is elérhetők ebben a fejlesztői környezetben. A programozók a támogató nyelvek bármelyikén megírhatják kódjaikat, legyen az C#, C++, F# vagy Visual Basic, hiszen ez a kód utána könnyedén lefuttatható bármelyik, .NET által támogatott hardveren.

Kompatibilitás. Nincs gond akkor sem, ha egy korábbi .NET keretrendszerre írt alkalmazásnak kell futnia egy újabb .NET változatban. Sőt, ugyanazon a számítógépen a közös nyelvi futtatókörnyezet több verziója is létezhet.

Hordozhatóság. Amikor a Microsoft megvásárolta a Xamarint, azzal a .NET keretrendszert elérhetővé tette a mobil- és Apple-termékekre történő alkalmazásfejlesztésre is.

A .NET története
és jelene

A Microsoft az 1990-es évek vége felé kezdett el a .NET keretrendszeren dolgozni, hogy megkönnyítse a Windowsra fejlesztők életét. (Korábban a Sun vállalat Java platformját használták Windows alatt is, de egy per miatt a Microsoft önálló platform fejlesztését határozta el, amely a .NET-hez vezetett.) 2002-ben az első .NET Framework bevezette a C++ programnyelvhez hasonló objektumorientált C#-t is. A C# egyszerre biztosította a programozók szabadságát és a gyors alkalmazásfejlesztés lehetőségét.
2014-ben forradalmi változást jelentett be a redmondi cég: elkészült a .NET Core, a többféle platformon futó, nyílt verziójú és felhőbarát Framework. A Microsoft fokozatosan egyre több szolgáltatását vitte be a Core alá. 2016-ban bemutatták a Xamarint is, amellyel a mobil- és iOS-fejlesztés kapott hatalmas lökést.
2019 májusában jelentették be, de a COVID-járvány miatt csak 2020 novemberében jött ki a .NET 5 fejlesztési platform. Ezzel az összes fejlesztési felületet egy csomagba ágyazták, tehát idekerültek az asztali, mobil, felhő, videojáték, IoT és mesterséges intelligencia fejlesztések is.
Egy évre rá a .NET 6 változatnak örülhettek a fejlesztők: a csökkentett projektvégrehajtási idő jobb teljesítményt eredményez, továbbfejlesztett biztonságot jelent az OpenSSL és ChaCha20Poly1305 titkosítási séma használatával. A .NET 6 ezek mellett stabilitást és hosszabb távú terméktámogatást ígér.
2007 óta a .NET szoftverfejlesztői platform minden Windows operációs rendszerben megtalálható.
Távlati jellegű hír, hogy gyártója a .NET specifikáció egy részét benyújtotta az ECMA-hoz (Európai informatikai és kommunikációs rendszerek szabványosítási szövetsége) és az ISO-hoz szabványosításra.

A Synerinsoft a .NET keretrendszer professzionális használójaként jelentős tapasztalattal rendelkezik az erre történő fejlesztés terén is.

PWA
Felmérés
Felmérés
Tervezés
Tervezés
Kivitelezés
Kivitelezés
Utánkövetés
Utánkövetés
Progresszív Web App

Miért fontos a
.NET keretrendszer?

Szabványt és könnyebbséget jelent a Windows alapú fejlesztéseknél.

A .NET sok
nyelven ért

A programozók a támogató nyelvek bármelyikén kódolhatnak. Később a .NET által támogatott hardveren ezek a kódsorok probléma nélkül lefuttathatók.

Egyszerre több
rendszeren

A .NET keretrendszer a mobilra (Androidra és iOS-re) írt alkalmazásokat is támogatja.

Értünk hozzá,
így jól működik

A .NET ismerete a kezdetektől velünk van.

Nem kell hardver
a szoftverek futtatásához

Hatékony erőforrás-kihasználásra ad lehetőséget.
Jobb memóriakezelés

Jobb memóriakezelés

A programozó nyugodtan koncentrálhat más területekre.
Gyorsabb fejlesztés

Gyorsabb fejlesztés

Az alacsony szintű programozási műveletek kezeléséhez nincs szükség nagy mennyiségű kódra.
Optimálisabb kihasználás

Optimálisabb kihasználás

A .NET a Windows támogatására született, de ma már több rendszeren elérhető.
PWA

A legjobbat,
a legjobban

A SYNERINSOFT a progresszív megoldások híve, így ügyfeleinket is a jövő megoldásai felé tereljük. Ha megismerünk egy minden szempontból jobb alternatívát, nem félünk újítani.

Felmérés

Az első lépésben ügyfelünk igényeinek felmérése, motivációjának megismerése a legfontosabb. Ezeken az egyeztetéseken tisztázzuk a projekt célját, a kapcsolódó mérföldkövek határidejét, lefektetjük a gördülékeny együttműködés alapjait.

Ennek a fázisnak fontos lépése a munkamódszer meghatározása is. A megfelelő választás kritikus az együttműködés és a projekt sikere érdekében ezért több javaslatot is teszünk a megismert célok és mérföldkövek tükrében.

Munkáink többségét agilis fejlesztési módszertanok mentén végezzük, de ha a projekt úgy kívánja, a vízesés modellben is otthon vagyunk.

Tervezés

Ebben a szakaszban az Ügyfél meglévő infrastruktúrájának megismerésén van a hangsúly. Ahhoz, hogy optimális megoldást találjunk az Önök által támasztott kihívásokra ismernünk kell a meglévő vagy jövőben kialakítandó rendszerek technikai követelményeit.

Emellett ebben a szakaszban és a projekt kifutásáig folyamatosan ütemezzük és egyeztetjük a funkciók prioritását, hogy az készüljön el leghamarabb, amire a legnagyobb szüksége van ügyfeleinknek.

Kivitelezés

A projekt életének legnagyobb állomása a megvalósítás. Munkáink során elsősorban Microsoft stack-re támaszkodunk.

Projektjeink jelentős részét .NET Core keretrendszerre építve, Azure felhő erőforrások bevonásával, MS SQL adatbázis szervert felhasználva valósítjuk meg.

Természetesen kliensoldalon is otthon vagyunk! A felhasználói felületek implementációjához előszeretettel választjuk az Angular keretrendszert.

Utánkövetés

Nem engedjük el ügyfeleink kezét! Ebben a szakaszban elkészítjük a felhasználói kézikönyveket és mindent megtanítunk ami a gördülékeny használathoz szükséges.

Ahhoz, hogy minden naprakész maradjon, egyeztetjük a felmerült további felhasználói és továbbfejlesztési igényeket és ezeket utánkövetés/jogszabálykövetés keretében beépítjük az elkészült rendszerbe.

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.